Onko kirjanpito jäänyt tekemättä?
Näillä ohjeilla pääset hyvään vauhtiin
Ei ole ihan tavatonta, että yrittäjällä jää kirjanpito hieman retuperälle, varsinkin yrityksen alkuvaiheessa, kun hyvät rutiinit eivät ole vielä löytyneet. Starttiraha on saatu ja aika on kulunut pääosin asiakashankintaan ja asiakkaiden kanssa työskentelyyn. Tositteista suurin osa on kasalla, mutta ehä vähän siellä ja täällä. Osa ehkä puuttuukin.Varsinkin, jos toiminta on ollut vielä pientä, arvonlisäveroilmoituksia ei ole tarvinnut tehdä ja rahat ovat mukavasti kassassa riittäneet, niin kirjanpito on voinut jäädä sivupöydälle.
Useinmiten tilanne ei ole katastrofaalinen. Yrittäjällä on paperit suurin piirtein kasassa, mutta se viimeinen rutistus on tekemättä. Eli tositteiden kirjaaminen asiallisesti lain vaatimalla tavalla ja tilinpäätöksen tekeminen. Usein tähän liittyy myös veroilmoituksen laatiminen, varsinkin pienemmissä yrityksissä.
Kirjanpitovelvollisuus
Kirjanpitoa ei tehdä huvin vuoksi vaan siksi, että tiedetään yrityksen sen hetkinen taloudellinen tilanne. Kirjanpitolain mukaan kirjanpitovelvollisia ovat kaikki yritykset ja yrityksen johto on vastuussa kirjanpidon järjestämisestä. Kirjanpidon pitää antaa oikea ja riittävä kuvan yrityksen toiminnasta.
Jos yrityksesi on uusi ja ehkäpä starttiraha haussa, on tärkeää, että sinulla on esittää selkeä kirjanpito ja tilinpäätös, joka kertoo, miten yritykselläsi menee. Ja kaikista tärkeintä, saat itse hyvän kuvan siitä, mihin rahasi menevät ja mistä ne tulevat.
Kirjanpitoa käytetään hyväksi paitsi paitsi viranomaisilmoitusten pohjana myös sisäisesti yrityksen kehittämisessä. Tiliöintien avulla saat nopeasti kuvan yrityksesi kannattavuudesta sekä eri projektien kustannuksista. Sisäisen laskennan ei tarvitse olla vaikeaa, riittää että kirjanpito on hyvä tehdä fiksusti alusta alkaen.
Tekisinkö itse vai käytänkö tilitoimistoa?
Kirjanpidon voi yrittäjä hoitaa myös itse. Pienen yrityksen kirjanpito hoituu kätevästi vaikka ihan excelillä tai edullisillakin kirjanpito-ohjelmilla. Varsinkin, jos tykkäät laskennasta, numeroiden pyörittelystä ja kirjanpidosta, niin se voi olla sinulle ihan hyvä vaihtoehto. Etsi silloin lisätietoa kirjanpidon tekemisestä ja verotuksesta vaikkapa verkkokursseilta tai erilaisista oppaista.
Useinmiten yrittäjä kuitenkin kokee, ettei kirjanpito ole se juttu, johon hän haluaa aikaansa käyttää. Silloin kannattaa kääntyä tilitoimiston puoleen. Hyvä tilitoimisto auttaa alusta pitäen järjestämään kirjanpidon siten, että siitä on yrittäjälle suurin mahdollinen hyöty. Lisäksi tilitoimistoilla on rutiini hoitaa erilaisia viranomaisilmoituksia, jolloin yrittäjän ei tarvitse muistaa kaikkia päivämääriä itse.
Erityisesti silloin, kun kirjanpito on jäänyt tekemättä, niin tilitoimistoon kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin. He osaavat arvioida tarvittavan ajankäytön kirjanpitosi suhteen. Ennen tarjouksen tekemistä tilitoimisto haluaa yleensä tietää, paljonko tositteita on, ovatko ne järjestyksessä ja ovatko kaikki tositteet kirjanpitokelpoisia.
Kirjanpitoaineiston järjestely
Riippumatta siitä, millä tavalla kirjanpito hoidetaan, tulee kaikki tositteet järjestellä aikajärjestykseen. Siksi sinun kannattaa aloittaa järjetelemällä olemassa oleva aineisto. Tee siis näin:
Osta mappi.
Etsi koko vuoden tiliotteet. On tärkeää, että sinulla on käytössä katkeamaton ketju tiliotteita yrityksesi tilikauden ensimmäisestä päivästä viimeiseen. Jos tiliotteita ei löydy, tilaa tai tulosta pankista uudet. Järjestä tiliotteet kansioon siten, että vanhin on alimpana ja uusin päällimmäisenä.
Järjestele kuukausittain myyntilaskut tai niiden yhteenvedot, kassalaskelma, ostolaskut ja muut kuitit. Huomioi, että jokainen tosite kuuluu yritykselle. Kirjaa tositteeseen tarvittaessa, mihin asiaan se liittyy. Näin ne kirjataan oikealle tilille. Lisäksi tätä tietoa tarvitaan varsinkin silloin, kun haluat seurata vaikkapa markkinointikampanjasi tuloksellisuutta. Kirjanpitäjäsi ei voi tietää, mihin asioihin eri tositteet kuuluvat. Kun teet teet tämän työn, saat kirjanpidostasi huomattavasti enemmän irti ja kehität samalla yritystäsi.
Järjestele kaikki tositteet tiliotteiden mukaan siten, että tiliote on päällimmäisenä ja siihen tiliotteeseen liittyvät tositteet ovat järjestyksessä sen alla.
Jos et halua järjestellä tositteita itse, niin voit jättää tositteiden järjestelyn myös tilitoimiston tehtäväksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että yrittäjä on itse vastuussa siitä, että kaikki oleelliset tositteet on mukana kirjanpidossa. Tositteiden järjestelystä veloitetaan yleensä ajan kulumisen perusteella.
Tästä on sitten helppo lähteä viemään tositteita kirjanpitoon. Käytetystä ohjelmasta riippuu hieman, millä tavalla kirjaaminen kannattaa tehdä. Jos käytät tilitoimistoa, niin he hoitavat tämän tietenkin puolestasi. Tilikauden lähestyessä loppuaan on tärkeää ottaa huomioon myös tilinpäätökseen liittyviä asioita, kuten varaston koko, käteiskassa ja poistomäärät. Tässä vaiheessa voit myös vaikuttaa vielä tilikauden tulokseen omalla toiminnallasi. Yrityksesi toiminta ja omat tavoitteesi määrittävät, miten se kannattaa tehdä. Kysy lisää tilitoimistoltasi.
Ota yhteyttä jo tänään!
Autamme mielellämme sinua kirjanpitosi hoitamisessa.Teemme myös välitilinpäätöksen esimerkiksi silloin, kun starttiraha on katkolla. Yrityksemme tekee myös rästikirjanpitoja erikokoisille yrityksille ja yhdistyksille. Näin sinulle jää enemmän aikaan oman yrityksesi ydintehtävään - palvelemaan omia asiakkaitasi.
Ole yhteydessä jo tänään ja keskustellaan, miten homma kannattaa hoitaa! Muistathan, että saat meiltä myös ilmaisen asiantuntijakeskustelun. Käytä tilaisuus hyväksesi ja tule keskustelemaan yrityksesi taloushallinnon kehittämisestä.